Medya Net Haber – Sivas Güncel ve Son Dakika Haber Portalı

STSO İle Sivas Barosu Arasında Açıklamalar Devam Ediyor!

STSO İle Sivas Barosu Arasında Açıklamalar Devam Ediyor!
23 Mart 2024 - 23:43

STSO Sivas Barosunun Yetersiz Açıklama Yaptığını İfade Etti.

Sivas Barosu, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası’nın sorularını cevaplamak yerine ağdalı, süslü cümleler kullanarak cezayı Sivas Cumhuriyet savcılığı kesiyor dedi.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası konuya ilişkin yeni bir açıklama yayınladı. Açıklamalarda şu ifadelere yer verildi;

“Yönetim Kurulu Başkanımız Zeki Özdemir ve odamızın yeni yönetimi göreve gelir gelmez Sivas Barosu’na konu hakkında dilekçe yazmıştır.

28.12.2022 tarihli dilekçemizde; Anonim şirketlerde zorunlu avukat bulundurma sınırı olan asgari 50 bin lira ve üzeri sermaye oranının, mevcut finansal koşulların elverişsiz oluşu ve enflasyonist ortamın da göz önüne alınarak tekrar düzenlenmesinin mensuplarımız adına hakkaniyetli olacağı belirtilmiştir.

Sivas Barosu, STSO’nun dilekçesine cevap vererek,  talebin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde grubu bulunan partilere başka bir deyişle yasa koyucuya iletilmesi gerektiğini ifade etmiştir.

Ve ne yazıktır ki Sivas Barosu dilekçesinde kuruluş amacı üyelerin hakkını korumak olan STSO’ya “bu talebin tacirler tarafından yönetilen bir meslek örgütünden gelmesi tarafımızca endişe ile karşılanmıştır.” şeklinde açıklama yapmıştır. Burada baronun endişesi ne, bir türlü anlaşılamadı. Tüccar ve Sanayicimizin hakkını Odamız korumayacakta kim koruyacak?

Baro açıklamasının devamında, “hükme aykırı hareket edilmesi durumunda geçmişe dönük olarak idari para cezası uygulanması talebi ile Sivas Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunulacağını ve bu durumun kararlılık ile takip edileceğini cevaben, saygılarımızla bildiririz” ifadelerine yer vermiştir. Açıklamanın son cümlesinden de anlaşılacağı üzere, Sivas Barosu kararlılıkla para cezasında ısrarcı.

Aradan geçen bir yıl içerisinde yapılan her toplantıda, tüm ikili görüşmelerde konu Yönetim kurulu Başkanımız Zeki Özdemir tarafından gündemde tutulmuştur.

Yine bu hafta içerisinde odamız açıklama yapılarak, anonim şirket statüsünde olan üyelerimize, zorunlu olarak avukat istihdam etmedikleri gerekçesiyle yüzbinlerce lira ceza kesildiği bilgisini paylaştık. Üyelerimizin menfaatini korumakla yükümlü olduğumuzun atını çizerek, “Finansmana erişimin güçleştiği, ekonomik sıkıntıların baş gösterdiği şu dönemde, Tüccar ve Sanayicimiz bir yandan ağır olan istihdam ve girdi maliyetleriyle uğraşırken diğer yandan da kesilen cezalara maruz kalıyor. Sivas Barosu’nun bu uygulamaya derhal son vermesini, kesilen para cezalarının iptalini ve iadesini istiyoruz” açıklamasını kamuoyu ile paylaştık.

Sivas Barosu’ndan cevaplamasını istediğimiz şu soruları sorduk;

20 yıldır uygulanmayan bu durum, Sivas Barosu tarafından neden şimdi uygulanıyor? Ekonomik sıkıntıların yaşadığı şu dönemde, Sivas Barosu neden uygulayıcı olmakta ısrar ediyor? Türkiye genelinde olmadığı halde, Sivas Barosu para cezasında neden ısrarcı? Tüccar ve sanayiciye geçmişe dönük para cezaları neden kesiliyor?

Sivas Barosu dün yapmış olduğu açıklamada, STSO’nun sorularını cevaplamak yerine, STSO’yu hukuk bilmemekle itham etmiştir. Farklı bir algı yöneterek, cezaları kesmeye kendi yetkilerinin olmadığını ve diğer açıklamayla belirttikleri gibi para cezası uygulanması için Sivas Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulunulduğunu ve cezaların Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından tespit edilip uygulandığını ifade etmiş.

Özetle, cezayı baro kesmemiş, anonim şirketlere ceza kesilmesi için tüccar ve sanayiciyi savcılığa ihbar etmiş. Kelime oyunu değil de nedir bu? Sivas Cumhuriyet Başsavcılığı ihbarı değerlendirerek gerekli işlemi yapmıştır. Cezanın kim tarafından kesildiği önemli değil, önemli olan cezada ısrarcı olunması.

Tekrar etmekte fayda var. Neden Sivas? Neden Şimdi? Neden bu dönem? Bu Israr niye?” ifadelerine yer verildi.

DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASYAŞAM
Sanayide Kadın Eli Kalkınmanın Temeli Projesi İmzanladı
EKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASYAŞAM
“Acil Çözüm Bekliyoruz”
DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASYAŞAM
YHT İle Sivas-İstanbul Seferi 7 Saat 18 Dakika
EKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASYAŞAM
STSO Nisan Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti