Medya Net Haber – Sivas Güncel ve Son Dakika Haber Portalı

Reklam

Önder, “Sabırlı, Anlayışlı ve Empatik Davranmalı”

Önder, “Sabırlı, Anlayışlı ve Empatik Davranmalı”
02 Kasım 2023 - 10:38

 

Önder, “Sabırlı, anlayışlı ve empatik davranarak bu tür sorunlar yaşayan bireylerin yükü hafifletilebilir.” dedi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Şarkışla Aşık Veysel Meslek Yüksekokulunda “Deprem Sonrasında Yaşanan Travmalar ve Psikososyal Destek Çalışmaları” konulu seminer verildi.

Şarkışla Aşık Veysel Meslek Yüksekokulunda Aile danışmanı ve Öğretim Görevlisi Erdoğan Önder tarafından, Öğretim Elemanlarına verilen seminerde, deprem sonrasında bilinçli davranarak ve gerçeklerle yüzleşerek birtakım hasarları azaltabiliriz yönünde bilgiler paylaşıldı.

 

“Deprem Sonrasında Yaşanan Travmalar ve Psikososyal Destek Çalışmaları” konulu seminer hakkında açıklama yapan Önder, şunları dile getirdi.

“Ülkemiz deprem kuşağında yer alması nedeniyle sürekli depremlerin yaşandığı bir konuma sahiptir. Bu yüzden her şiddetli depremde ağır can ve mal kayıpları yaşanmaktadır. Bilinçli davranarak ve gerçeklerle yüzleşerek birtakım hasarları azaltabiliriz. Depremlerden sonra bireylerde duygusal, bilişsel, davranışsal, fiziksel ve ekonomik anlamda travmatik özellikler sıklıkla görülebilmekte; doğrudan depremi yaşamış kişilerde bu travmalar uzunca bir süre gözlenmekte ve normal hayata uyumu olumsuz etkilemektedir. Hatta doğrudan depremi yaşamamış bireylerde bile önemli birtakım sorunların yaşanmasına neden olabilmektedir. Öfke, stres, kaygı, korku gibi duygusal sorunlarla birlikte, unutkanlık, algıda ve düşüncede bozulmalara, öğrenme güçlüklerine yol açmaktadır. Ayrıca sosyal uyum, iletişim güçlüğü, paylaşımda soruların yaşanmasında da rol oynamakta; beslenme ve uyku bozuklukları, gelecek kaygısı, geçimini sağlamada zorluklar yaşama gibi özelliklere de sıkça rastlanmaktadır. Psikososyal destek çalışmaları sayesinde bu sorunlar azaltılabilir, travmalar hafifletilebilir. Sabırlı, anlayışlı ve empatik davranarak bu tür sorunlar yaşayan bireylerin yükü hafifletilebilir. Sosyal, kültürel, sportif ve sanatsal etkinlikler düzenleyerek, bu bireylere zaman ayırıp ilgi göstererek yalnız olmadıklarını hissettirterek, onların normal yaşama dönmeleri, kendilerini güvende hissetmeleri ve öğrenme süreçlerine katılarak kendilerini gerçekleştirmelerine katkı sağlayabiliriz.” şeklinde ifade etti.

DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemSİVASYAŞAM
Yeni Nesil Akedemi Başlıyor
EKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASYAŞAM
“2 Bin TL Destekleri Bekliyoruz”
EKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASYAŞAM
STSO’da TÜBİTAK TEYDEP Destekleri Anlatıldı
DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASTURİZMYAŞAM
“Ulaşım Kolaylaştıkça Anadolu Şehirlerinde Canlılık Daha da Artıyor”