Medya Net Haber – Sivas Güncel ve Son Dakika Haber Portalı

Reklam

Cumhuriyetin Temeli Sivas Atıldı

Cumhuriyetin Temeli Sivas Atıldı
04 Eylül 2023 - 16:02

Ulusal bağımsızlık fikrinin benimsendiği ve Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi’nin 104’üncü yıl dönümü Sivas’ta düzenlenen programlar ile kutlandı.

4 Eylül Sivas Kongresi’nin 104. yıl dönümü kutlama etkinlikleri münasebetiyle Sivas’ta programlar düzenlendi.

4 Eylül Sivas Kongresi’nin 104. yıl dönümü kutlama etkinlikleri münasebetiyle ilk önce Sivas’ta Cumhuriyet meydanındaki Atatürk anıtına çelenk sunuldu.

Törene; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Tugay Komutanı P. Alb. Cüneyt Mutlu, Sivas Milletvekilleri, kurum müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Atatürk anıtına çelenk sunumunun ardından Sivas Kongre Müzesine geçen heyet burada, 4 Eylül 1919 Sivas Kongresi’nin 104. yıl dönümüne özel, Sivas Devlet Tiyatrosu oyuncuları tarafından Sivas Kongresi temsili olarak canlandırıldı. Kongre Müzesi’ndeki gösteriyi; TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, il protokolü izledi.

4 Eylül Sivas Kongresi’nin 104. yıl dönümü programına Kongre Müzesi bahçesinde ki tören programı ile devam edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajının okunmasıyla başlayan tören protokol konuşmaları ile devam etti.

Törende söz alan Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Sivas Kongresi’nde tecessüm eden milli duruşa sahip çıkmaya ve bunu sürdürmeye kararlıyız. Vatanımıza, bayrağımıza, istiklalimize el uzatanlar, karşılarında yine aynı iradeyi bulacak ve hüsrana uğrayacaklardır” dedi.

Tören programında; Sivas Milletvekilleri Ahmet Özyürek, Ulaş Karasu ve Abdullah Güler yaptıkları konuşmada Sivas Kongresi’nin önemini vurguladı.

Vali Yılmaz Şimşek; “Ana yurdumuzun dört bir yandan düşman çizmeleriyle çiğnendiği, tarihimizin en karanlık döneminde, kurtuluş için yola çıkan Mustafa Kemal Paşa ve yol arkadaşlarının Anadolu’daki en önemli durağı Sivas olmuştur. Sivas’ta bir millî kongre toplanması kararıyla, kurtuluş mücadelesinin istikameti tayin edilmiştir.” dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise, “Sivas Kongresi 19 Mayıs’la birlikte 1919’da başlayan bağımsızlık yürüyüşünün nihai karar adımıdır. Samsun’un ardından Amasya Tamimi, ardından 7 Temmuz’da Erzurum kongresi ve orada şekillenen fikirlerin burada Sivas’ta, Sivas Kongresi’nde nihai bir noktaya doğru erişmesi ve mücadele kararının verilmesi ile birlikte tarihi bir adımın atıldığı kongredir. Bu vesileyle Sivas Kongresi’nde yer alan bütün büyüklerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere minnet ve şükranla yâd ediyoruz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, günün anısına şeref defterini imzaladı.

Etkinlikler, Türk Silahlı Kuvvetlerimizin gökyüzündeki gücü muharip uçaklarımızın geçiş gösterisiyle devam etti. Halk oyunları ve Millî Savunma Bakanlığı Mehteran Birliğinin icra ettiği marşların da yer verildiği gösteriyi Sivaslılar ilgiyle izledi.

DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASYAŞAM
STSO Yönetimi Şehre Dair Konuları Milletvekili Toy’a Anlattı
DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASYAŞAM
Sivas’ta Gurur Verici Başarı
DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemYAŞAM
Kamuda Tasarruf Tedbirleri Resmi Gazetede Yayımlandı
DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemSİVASYAŞAM
Yeni Nesil Akedemi Başlıyor