Medya Net Haber – Sivas Güncel ve Son Dakika Haber Portalı

Reklam

Çocuklar Vali Amcalarından Destek Bekliyor

Çocuklar Vali Amcalarından Destek Bekliyor
05 Kasım 2022 - 12:02

Çocuklar Vali Amcalarından Destek Bekliyor.

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek’ten Destek Bekliyorlar.

Geçen sene Sivas valiliği tarafından başlatılan, Tüm Türkiye’ye örnek olan ve 1 yıllık imzalanan Sivas’taki tüm tip1 diyabetli çocuklara sensör desteği projesinin süresinin dolduğunu belirten aileler çocukların tekrar parmak delerek şekerlerini ölçmek zorunda kalacakları için üzgünler. Sensör cihazların yeniden desteklenmesi için Sivas Valisi Yılmaz Şimşek’ten destek bekliyorlar.

Çocuklar Acı Çekmesin…

Ortalama tip 1 diyabetli bir çocuğun vücuduna ve parmaklarına yılda 5000 bin kez iğne battığını, oysa sensör (sürekli glukoz izlem cihazları)ile kan almadan kollarına taktıkları küçük bir cihazla günde 280 kez şekerlerini ölçerek ağrısız ve acısız diyabetlerini yönetebildiklerini biliyor musunuz?

Tip 1 diyabetli çocuklar ve aileleri Sivas’ta Çocuklar için birlik gecesi düzenlediler. Farkındalık adına bir araya gelen aileler çocukları için devletimize çağrıda bulundular.

Tip 1 diyabetli çocuklar şekerlerini ölçmek için günde bazen 10 kez bazen daha fazla parmaklarından kan alarak şekerlerini ölçmek zorunda kalıyor. Aynı zamanda günde 4 kez ek dozları hariç kendilerine insülin iğnesi yapıyorlar, Ortalama tip 1 diyabetli bir çocuğun vücuduna ve parmaklarına yılda 5000 bin kez iğne batıyor. Oysa sensör (sürekli glukoz izlem cihazları)ile kan almadan kollarına taktıkları küçük bir cihazla günde 280 kez şekerlerini ölçerek ağrısız ve acısız diyabetlerini yönetebiliyorlar. Geçen sene Sivas valiliği tarafından başlatılan, Tüm Türkiye’ye örnek olan ve 1 yıllık imzalanan Sivas’taki tüm tip1 diyabetli çocuklara sensör desteği projesinin süresi dolduğunu belirten aileler çocukların tekrar parmak delerek şekerlerini ölçmek zorunda kalacakları için üzgünler.

Sağlık Bakanlığının da gündeminde olan fakat 14 yaş ve belirli şartlara göre sağlanacak sensör desteği için aileler yetkililere çağrıda bulundular. Tıp 1 diyabet ömür boyu süren tedavisi olmayan bir hastalık olduğunu,14 yaşından sonra hastalığın bitmediğini, sensörlerin (sürekli glikoz izlem cihazları) maliyetlerinin yüksek olduğunu sadece çok az sayıda çocuğun bu teknolojik cihaza ulaşabildiğini ifade eden Anne ve Babalar, Devletimizden gelecek haberi dört gözle beklediklerini ifade ettiler.

18 yaşına kadar sensörlerin SGK kapsamı altında tüm tıp 1 diyabetli çocuklara koşulsuz şartsız verilmesini isteyerek, hayatlarının oldukça zor olduğunu belirten aileler, çocukların özellikle okulda ve arkadaş ortamlarında parmak delerek kan ölçümü yapmaktan çekindiklerini bu yüzden diyabetlerini iyi yönetemediklerini ve bazı çocuklarda diyabetin ağır komplikasyonlarının görülmeye başlamasından dolayı endişeli olduklarını söylediler.

Sensör cihazların kritik kan şekeri düşüşlerinde ve yükselişlerin de diyabet yönetiminde oldukça önemli bir rolü olduğunu, her diyabetli çocuğun sağlıklı bir yaşam sürmesi için zorunlu hayatı önem taşıyan bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan aileler en kısa sürede SGK’nın sensör cihazlarının ödeme kapsamına girmesini bekliyorlar.

Sivas’ta ise yaklaşık geçen sene 160 diyabetli çocuk varken, bu sene ki rakam ise 200 civarı çocuğa ulaştı. Ailelerin kendi imkanlarıyla hazırladıkları gecede çocuklar sihirbaz gösterileri ile eğlenceli vakit geçirdiler. Gerçekleşen bu etkinlikte çocuklar açısından önemini aileler çocuklar kendi gibi çocukların olduğunu gördüklerinde daha mutlu olduklarını, kaybettikleri güveni tekrar sağladıklarını, sosyal hayata daha kolay adapte olduklarını dile getirdiler.

DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASYAŞAM
STSO Yönetimi Şehre Dair Konuları Milletvekili Toy’a Anlattı
DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASYAŞAM
Sivas’ta Gurur Verici Başarı
DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemYAŞAM
Kamuda Tasarruf Tedbirleri Resmi Gazetede Yayımlandı
DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemSİVASYAŞAM
Yeni Nesil Akedemi Başlıyor