Medya Net Haber – Sivas Güncel ve Son Dakika Haber Portalı

Reklam

“Anne Sütü Eşsiz Bir Besindir”

“Anne Sütü Eşsiz Bir Besindir”
12 Ekim 2022 - 22:44

Tuğut, “Gebe ve emziren  kadınlar plastik içinde bulunan yiyecek ve içecek tüketmemeli, kozmetik ürünler ve diş macunu kullanırken, sentetik kumaştan kıyafetler giyerken dikkat etmeleri gereklidir.”dedi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Nilüfer Tuğut, Anne sütünde plastik bulundu yönünde çıkan haberler ile ilgili açıklama yaptı.

Tuğut, Bu bilgi aslında yeni bir bilgi değil. Yapılan çalışmalar insan kanında da olduğunu söylüyor,diyerek konu ile ilgili şu açıklamayı yaptı.

“Anne sütünde plastik bulundu haberleri emziren annelerde endişeye neden olmamalıdır. Bebekler için en güvenilir besin hala anne sütüdür. Biberonla beslenen bebeklerin her gün milyonlarca mikroplastik yutma ihtimali vardır. İnek sütünde de mikroplastik bulunduğu biliniyor.

Mikroplastikler, sabun, şampuan, göz kalemi, diş macunu gibi kişisel bakım ürünlerinden kıyafetlerimize kadar her şeyde bulunuyor. Her gün bu plastik ürunleri solunum ve temas yoluyla  yutuyoruz, yiyoruz yada soluyoruz. Bu bilgi aslında yeni bir bilgi değil. Yapılan çalışmalar insan kanında da olduğunu söylüyor. Bunların insan sağlığını nasıl etkilediği  henüz bilinmiyor. Net olan anne sütünün eşsiz bir besin olduğudur.

Kendimizi ve bebeğimizi plastik ürünlerden koruyabiliyoruz.  Gebe ve emziren  kadınlar plastik içinde bulunan yiyecek ve içecek tüketmemeli,  kozmetik ürünler ve diş macunu kullanırken, sentetik kumaştan kıyafetler giyerken dikkat etmeleri gereklidir.  Tek kullanımlık plastik poşetler yerine tekrar kullanılabilir olanları tercih etmeli,  plastik PET şişeleri kullanmak yerine cam şişeleri, plastik kutu, kap ve bardak yerine tekrar kullanılabilir cam, seramik veya metal malzemeden üretilen ürünleri kullanmalıdır. Kişisel bakım ürünlerini alırken mesela yüz yıkama jeli, diş macunu, kozmetik ürünleri alırken plastik içermeyenleri almaya çalışmalıdır. Sentetik tekstil ürünleri almak yerine doğal pamuk, keten, ipek olanları tercih etmelidir. Herhangi bir ürünü satın alırken içerik etiketini iyice okumalı, plastik içeriyorsa doğal alternatifini almaya çalışmalıdır.

Anne sütü bileşiminin en önemli özelliği bebeğin yaşına ve durumuna uygun değişim göstermesidir. İçerdiği vitamin, mineral, protein, karbonhidrat ve lipitlerin miktar ve biyoyararlanımının üstünlüğü ile anne sütü bebeklerin ilk altı ay boyunca tüm gereksinimlerini karşılar.  Altıncı aydan sonra ek besinlerle birlikte anne sütü ile beslenmenin devam etmesi ve emzirmenin iki yaşın sonuna kadar sürdürülmesi bebeğe sayısız yararlar sağlar.

Anne sütü yenidoğan gereksinimlerine göre anlık ayarlanabilen eşsiz bir  besindir. Bunun yanı sıra bebeği çeşitli enfeksiyonlardan koruyan biyoaktif maddeler, büyüme ve gelişmeyi etkileyen hormon ve büyüme faktörleri, immün sistemi düzenleyen faktörler ve antiinflamatuar maddeler içerir.  İnsan sağlığı üzerine böylesine etkili olan anne sütüne her bebeğin ulaşması sağlanmalıdır.”şeklinde ifade etti.

 

DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemSİVASYAŞAM
Yeni Nesil Akedemi Başlıyor
EKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASYAŞAM
“2 Bin TL Destekleri Bekliyoruz”
EKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASYAŞAM
STSO’da TÜBİTAK TEYDEP Destekleri Anlatıldı
DÜNYAEKONOMİGenelGÜNCELGündemİLÇELERSİVASTURİZMYAŞAM
“Ulaşım Kolaylaştıkça Anadolu Şehirlerinde Canlılık Daha da Artıyor”