Medya Net Haber – Sivas Güncel ve Son Dakika Haber Portalı

“Maymun Çiçeği Erkekler Arasında Daha Çok Görülüyor”

“Maymun Çiçeği Erkekler Arasında Daha Çok Görülüyor”
24 Temmuz 2022 - 13:19

“Maymun Çiçeği Erkekler Arasında Daha Çok Görülüyor”

Tuğut, “Maymun Çiçeği erkekler arasında özellikle de birden fazla cinsel partneri olan erkekler arasında daha çok görülüyor.” dedi.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, konu hakkında yaptığı açıkmalada şu ifadelere yer verdi.

“Dünya Sağlık Örgütü, Türkiye de dâhil olmak üzere pek çok ülkede görülen maymun çiçeği salgınına yönelik “küresel acil durum” ilan etti. Maymun çiçeği virüsü hızla yayılıyor. Bulaşma biçimleri hakkında çok az bilgiye sahibiz fakat şu an için bu erkekler arasında özellikle de birden fazla cinsel partneri olan erkekler arasında görüldüğü biliniyor. Virüs, maymun çiçeğine yakalanmış başka bir kişiyle yakın temas halinde yayılabiliyor. Vücuda deri sıyrıkları, solunum yolu, gözler, burun veya ağız yoluyla girebiliyor. Cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla da bulaşabiliyor. Virüs ayrıca bulaştığı maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi hayvanlar ya da yatak takımı ve giysi gibi nesnelere temas yoluyla yayılabiliyor. Su çiçeğini andıran ve birkaç hafta içinde kendi kendine yok olan bu hastalığın seyrinin genelde hafif olduğu belirtilmektedir. Şuan ki bilgilere göre bulaşı azaltmanın yolu  güvenli ve tek eşli cinsel yaşam ayrıca maske  mesafe ve sık sık etkin el yıkamadır.” dedi.